Fluorescentietechniek bij kwaadaardige primaire hersentumoren

De fluorescentietechniek wordt gebruikt bij het verwijderen van kwaadaardige primaire hersentumoren.

De techniek

Voor deze techniek gebruiken we het product 5-ALA. Wanneer de patiënt het product een drietal uur voor de ingreep via de mond inneemt, zal het zich verzamelen in de kwaadaardige hersentumorcellen.
Tijdens de ingreep zal worden gebruik gemaakt van een hoog technologische operatiemicroscoop die uitgerust is met een speciaal filtersysteem (fluorescentietechniek). Wanneer de operatie microscoop dan blauw licht uitzendt over de hersenen en het tumorweefsel, zullen de kwaadaardige tumorcellen die op dat moment product 5-ALA hebben opgenomen oranje-rood fluoresceren. Op deze manier kan de neurochirurg een duidelijker onderscheid maken tussen het gezonde hersenweefsel en het kwaadaardige tumorweefsel. 

voordelen

Het grote voordeel van deze techniek is dat het wetenschappelijk bewezen is dat wanneer de tumor verwijdering vollediger is, de prognose van de patiënt verbeterd. De fluorescentietechniek helpt beter de grenzen van de tumor te bepalen. Op die manier kan een zo volledig mogelijke tumorverwijdering met een zo klein mogelijk risico op neurologische uitval voor de patiënt worden gerealiseerd.

Deze fluorescentietechniek wordt enkel toegepast in de neurochirurgische centra die zijn uitgerust met dergelijke moderne microscoop en waarvan de neurochirurgen een bijkomende opleiding hiertoe hebben gevolgd. Alle neurochirurgen van campus Virga jesse hebben deze bijkomende opleiding genoten.