Behandeltechnieken

Minimaal invasieve chirurgie

De MIS-techniek staat in het nederlands voor minimaal invasieve chirurgie. Het algemeen principe van deze techniek is dat men het chirurgische trauma voor de patiënt zoveel mogelijk beperkt.
Onze dienst is altijd al een pionier geweest op het vlak van MIS technieken.

Wat betreft de wervelzuilingrepen wordt het volgende principe toegepast: de incisie of insnede wordt zo minimaal mogelijk gehouden. Dit om schade aan omliggende structuren (bijv. spieren en zenuwen) tot een minimum te beperken. Er worden zorgvuldig uitgekozen operatiechnieken en operatiemateriaal gebruikt om het uiteindelijke doel te bereiken.

Het grote voordeel van deze techniek is dat de postoperatieve mobilisatie veel vlotter verloopt alsook het globale herstel. Er is minder postoperatieve pijn en dus minder nood aan pijnmedicatie alsook een vlotter en sneller ontslag uit het ziekenhuis. Gemiddeld gezien zal het herstel bij dergelijke procedures de helft zijn van klassieke open technieken.

Voor de ingrepen ter hoogte van schedel wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van neuronavigatie en endoscopische technieken. Op die manier kan ook voor dergelijke operaties de incisie of opening ter hoogte van de schedel zo minimaal mogelijk worden gehouden en aldus de kans op hersenschade uiterst beperkt worden. Door gebruik te maken van dergelijke technieken bedraagt de gemiddelde opname voor patiënten met hersentumoren rond de 5 dagen.