XLIF

XLIF staat voor extreme lateral interbody fusion. Bij deze techniek wordt de fusie tussen de lumbale wervels uitgevoerd via de linker flank. Dit heeft dezelfde voordelen als de DLIF-behandeling, namelijk: niet te moeten opereren in de rugspieren of rondom de zenuwen. Hierdoor blijven de spieren intact en is het herstel veel minder zwaar.

De operatie

De XLIF (eXtreme Lateral Interbody Fusion) procedure is een minimaal invasieve operatie die wordt gebruikt om bepaalde aandoeningen van de wervelkolom te behandelen. Bij de operatie wordt een kleine incisie gemaakt aan de kant van het lichaam van de patiënt waar het aangetaste deel van de wervelkolom zich bevindt. De chirurg gebruikt dan gespecialiseerde instrumenten om het aangetaste deel van de wervelkolom bloot te leggen door de spieren en weefsels opzij te schuiven. De beschadigde schijf of wervels die de symptomen van de patiënt veroorzaken, worden verwijderd en in de lege schijfruimte wordt een spacer of implantaat geplaatst om de normale hoogte van de schijfruimte te herstellen en de wervelkolom te stabiliseren. De chirurg kan ook bottransplantaten of andere materialen gebruiken om de groei van nieuw bot te bevorderen en de wervels te laten samensmelten. Als de operatie is voltooid, sluit de chirurg de incisie met hechtingen of nietjes en bedekt deze met een steriel verband.

XLIF is een minimaal invasieve procedure die doorgaans resulteert in minder bloedverlies, minder pijn en een snellere hersteltijd in vergelijking met traditionele open chirurgie.

Voor wie?

XLIF kan geschikt zijn voor patiënten met de volgende aandoeningen:

  • Degeneratieve discusziekte: XLIF kan worden gebruikt om degeneratieve discusziekte te behandelen, een aandoening waarbij de tussenwervelschijven in de wervelkolom na verloop van tijd slijten. Bij de procedure wordt de beschadigde schijf verwijderd en wordt een afstandhouder of implantaat in de lege schijfruimte geplaatst om de normale hoogte van de schijfruimte te herstellen en de wervelkolom te stabiliseren.
  • Spondylolisthesis: XLIF is effectief bij de behandeling van spondylolisthesis, een aandoening waarbij een wervel uit zijn plaats glijdt op de wervel eronder. De procedure biedt stabiliteit aan de wervelkolom door twee of meer wervels samen te smelten.
  • Lumbale hernia: XLIF kan worden gebruikt om een hernia in de lendenwervelkolom te behandelen. Tijdens de procedure verwijdert de chirurg de beschadigde schijf en plaatst een spacer of implantaat in de lege schijfruimte om de normale hoogte van de schijfruimte te herstellen en de wervelkolom te stabiliseren.
  • Vervormingen van de wervelkolom: XLIF kan ook geschikt zijn voor patiënten met vervormingen van de wervelkolom, zoals scoliose. De procedure kan de kromming van de wervelkolom corrigeren en de normale uitlijning van de wervels herstellen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten met deze aandoeningen een operatie nodig hebben. Niet-operatieve behandelingen zoals kinesitherapie, medicatie en infiltraties kunnen voor sommige patiënten effectief zijn.

Opname

Een hospitalisatieduur van 2 nachten is te voorzien. Hierna mag u naar huis en krijgt u een controle afspraak over een 6-tal weken.

Na de operatie

Als het verband niet bevuild is, blijft het best gesloten. De steri-
strips dienen op de wonde te blijven zitten tot het verwijderen
van de draadjes door de huisarts. Specifieke wondzorg is dus
niet nodig.
De eerste maand tot 6 weken na de ingreep is relatieve rust
te voorzien. Dit wil zeggen dat je activiteiten die je rug zwaar
belasten moet vermijden. Het gaat dan om heffen, bukken,
lange autoritten, langdurig zitten en fietsen. De gewone
activiteiten hervat je best zo snel mogelijk.
Zelf autorijden mag na ongeveer 2 weken, vermijd wel al te
lange ritten. Meerijden mag onmiddellijk, ook hier gaat de
voorkeur naar korte ritten.

Mogelijke complicaties

Voor de XLIF maken we een toegang doorheen de
linker psoas (spier die het dijbeen optilt). Vaak is het dan ook
tijdelijk moeilijk en/of pijnlijk om de linker heup te plooien. Ook
bij onverwachte zenuwschade kan dit moeilijk zijn, al wordt de
beperkte kans hierop nog in belangrijke mate verminderd door
het gebruik van neuro-monitoring tijdens de operatie bij de XLIF.

Daarnaast zijn er de algemene complicaties, die bij vrijwel elke operatie mogelijk zijn:

  • Bloedingen
  • Infectie: Chirurgie kan het risico op een infectie verhogen, die extra behandeling vereist.
  • Complicaties door anesthesie: Anesthesie kan complicaties veroorzaken zoals ademhalingsmoeilijkheden, allergische reacties en hartproblemen.
  • Bloedstolsels: Een operatie kan het risico op bloedstolsels verhogen.

Echter, komen deze complicaties zelden voor. De behandelende neurochirurg zal altijd op voorhand uitvoerig de voordelen en risico's van deze ingreep bespreken.

Speel de video af en bekijk de schematische voorstelling van deze techniek.